Hartveilige gemeente

Opwijk is ook een Hartveilige Gemeente!


Het gemeentebestuur van Opwijk en het Rode engageren zicht samen om de overlevingskans bij mensen met een hartstilstand zo groot mogelijk te maken. Dit gebeurt door de inwoners van  Opwijk te sensibiliseren en opleidingen in reanimatie en in het gebruik van een automatisch externe defibrillator (AED) aan te bieden.


Wat is een AED? 
Dit is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het toestel bepaalt dit volledig autonoom. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken. Het toestel geeft gesproken instructies en leidt de hulpverlener door deze reanimatie tot professionele hulpverleners het van hem overnemen.


Wist je dat er in Opwijk Centrum reeds vier publiek toegankelijke AED's zijn?  
- De sporthal, Heiveld 65, inkomhal 
- De zorgcampus, Kloosterstraat 75, inkomhal 
- Gemeenschapscentrum Hof ten Hemelrijk, Kloosterstraat 7, inkomhal

- Buiten aan de pastorie in Mazenzele


Binnenkort zijn er weer GRATIS opleidingen in reanimatie en het gebruik van een AED-toestel: neem een kijkje op onze activiteitenkalender!


Meer weten? 
Over de opleidingen en inspanningen van je gemeente? Sociaal Huis De Wegwijzer, Kloosterstraat 7, 1745 Opwijk, 0800 113 41. 
Over dit project van het Rode Kruis? Els Delafortrie, Projectmanager Hartveilig, Motstraat 40, 2800 Mechelen, Tel. 015 44 34 80, http://hartveilig.rodekruis.be/ .

  • print
  • pdf